Κατοικία

ΑΣΦΑΛΙΣΗ

ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

Είναι όμορφο να απολαμβάνουμε όλα όσα έχουμε αποκτήσει.

Το σπίτι σας είναι ένα αγαθό πολύτιμης οικονομικής αλλά και συναισθηματικής αξίας που στεγάζει τα όνειρα, τις χαρές, τις μνήμες και τόσα άλλα που σας κάνουν να μην μπορείτε να φανταστείτε τη ζωή σας χωρίς αυτό.

Κατά συνέπεια η ασφάλεια του σπιτιού σας θα πρέπει να είναι ένα από τα κύρια μελήματά σας. Είναι εύκολο να σκεφτεί κανείς ότι τα δυσάρεστα πράγματα συμβαίνουν σε άλλους ανθρώπους και όχι στον ίδιο μας τον εαυτό. Τα γεγονότα όμως δείχνουν ότι οι απρόβλεπτοι παράγοντες είναι πολλοί περισσότεροι από αυτούς που θέλουμε να πιστεύουμε και ότι μας αφορούν όλους.

Αν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα για τα προγράμματα ασφάλειας σπιτιού, συμπληρώστε τη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.

Με ένα πρόγραμμα ασφάλισης κατοικία απολαμβάνετε:

 • Πλήρη ασφάλιση των περιουσιακών σας στοιχείων από φυσικές καταστροφές και τυχαία γεγονότα (όπως πυρκαγιά, πλημμύρα, καταιγίδα, χιόνι, διαρροή σωληνώσεων κ.λπ.)
 • Προστασία από κακόβουλες ενέργειες και βανδαλισμού, ακόμη και από τρομοκρατικές ενέργειες.
 • Τη δική σας προστασία, εξασφαλίζοντας την ηρεμία και την ασφάλειά σας. Πολλές φορές είτε ως ιδιοκτήτης είτε ως ενοικιαστής, είστε εκτεθειμένος σε κινδύνους που προέρχονται από την κατοχή των περιουσιακών σας στοιχείων (π.χ. αστική ευθύνη, έξοδα προσωρινής διαμονής μετά από ζημιά, απώλεια ενοικίου, ληστεία μετρητών κ.λπ.)

Ασφάλεια ενυπόθηκου δανείου

 • Είναι υποχρεωτική η ασφάλιση κατοικίας με ενυπόθηκο δάνειο;
  Αν και στην Ελλάδα γενικά, η ασφάλιση της κατοικίας δεν είναι απολύτως υποχρεωτική με βάση την νομοθεσία - παρά το γεγονός ότι αντικειμενικά είναι απαραίτητη - στις περιπτώσεις που η κατοικία έχει αποκτηθεί μέσω στεγαστικού δανείου είναι υποχρεωτική. Με τη σύναψη ενός στεγαστικού δανείου, ο δανειολήπτης αναλαμβάνει την υποχρέωση προς την τράπεζα να ασφαλίσει το ακίνητο που είναι υποθηκευμένο σε αυτή επί τη βάση των καλύψεων που ζητάει τράπεζα. Η υποχρεωτική ασφάλιση κατοικίας που προβλέπεται από τις δανειακές συμβάσεις συνήθως απαιτεί τις καλύψεις σεισμού και πυρός. Το συμβόλαιο που θα προσκομίσει ο δανειολήπτης θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον τις καλύψεις αυτές. Δεν ωστόσο αποκλείεται να ζητηθούν και επιπλέον καλύψεις, όπως διαρροή/ θραύση σωληνώσεων, καιρικά φαινόμενα κ.α.
 • Ενδιαφέρομαι για ασφάλεια ενυπόθηκου δανείου. Μπορώ να επιλέξω εγώ την ασφαλιστική μου εταιρεία;
  Οι περισσότερες τράπεζες συνήθως ασφαλίζουν οι ίδιες τα στεγαστικά δάνεια που δίνουν, μέσω συνεργαζόμενων ασφαλιστικών εταιρειών ή θυγατρικών τους. Ωστόσο, αυτό που θα πρέπει να ξέρουν οι ενδιαφερόμενοι καταναλωτές είναι ότι έχουν το δικαίωμα της επιλογής ασφαλιστικής εταιρείας, της επιλογής τους.

  Ειδικότερα, βάση της Εγκυκλίου 462 της Τραπέζης της Ελλάδος, οι δανειολήπτες δεν είναι υποχρεωμένοι να ασφαλίζουν μέσω της τράπεζας που τους χορήγησε το δάνειο την κατοικία τους. Τουναντίον κάθε τράπεζα οφείλει να κάνει δεκτό οποιοδήποτε ασφαλιστήριο συμβόλαιο κατοικίας, που περιλαμβάνει τις καλύψεις που απαιτούνται από τη δανειακή σύμβαση.

  Εκείνο που πρέπει να προσέξετε, είναι το συμβόλαιο για την ασφάλεια του ενυπόθηκου να είναι σύμφωνο με τους όρους που προβλέπει και θέτει η δανειακή σύμβαση.

  Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε ενδιαφερόμενου να αποφασίσει εκείνος για την ασφάλεια κατοικίας του και να γλιτώσει μάλιστα χρήματα - αφού μια έρευνα αγοράς μπορεί να τον βοηθήσει να εξασφαλίσει φθηνότερα ασφάλιστρα για την περίπτωσή του ή ακόμα περισσότερες και σημαντικότερες ασφαλιστικές παροχές.

  Ενημερωθείτε υπεύθυνα από το ασφαλιστικό γραφείο Μπαστάκης για τα ολοκληρωμένα προγράμματα ασφάλισης, ειδικά σχεδιασμένα για την περίπτωση ενυπόθηκης κατοικίας, με ανταγωνιστικά ασφάλιστρα και πλήρεις καλύψεις.

Συχνές Ερωτήσεις

1Θα ασφαλίσω μόνο το ακίνητο ή και το περιεχόμενο;

Είναι μία από τις πρώτες ερωτήσεις που γίνονται συνήθως στους ασφαλιστές, στην οποία όμως μπορείτε να δώσετε απάντηση μόνο εσείς οι ίδιοι ανάλογα με την αξία του περιεχομένου που έχετε στο σπίτι σας. Είστε ελεύθεροι να ασφαλίσετε μόνο το κτήριο ή και το περιεχόμενο, υπογράφοντας μία ολοκληρωμένη ασφάλεια για να είστε σφαιρικά καλυμμένοι σε περίπτωση που ο κίνδυνος κάνει την εμφάνισή του.

Για να νιώθετε βέβαιοι πάντως ότι είστε προστατευμένοι σε περίπτωση κινδύνου, μία ολοκληρωμένη ασφάλεια μπορεί να σας εγγυηθεί περισσότερο συμφέρουσα αποζημίωση. Η βασική ασφάλιση περιλαμβάνει κυρίως προστασία μόνο από τη φωτιά ενώ εφόσον έχετε πάρει κάποιο στεγαστικό δάνειο για την κατοικία οι τράπεζες ζητούν ασφάλεια που περιλαμβάνει κάλυψη και από σεισμό.

Σε κάθε περίπτωση πριν προβείτε στην ασφάλιση θα πρέπει να εκτιμήσετε σωστά την αξία του σπιτιού σας, γνωρίζοντας καλά τα τετραγωνικά καθώς και το είδος της κατασκευής σας, αν είναι δηλαδή απλή κατασκευή, μέτρια ή πολυτελείας.

2Μπορώ να ανταποκριθώ στο κόστος της ασφάλειας;

Στην εποχή της οικονομικής κρίσης που ζούμε, είναι λογικό μία από τις βασικές σας ανησυχίες να είναι κατά πόσο θα μπορέσετε να ανταποκριθείτε σε μία ασφάλεια κατοικίας. Θα ήταν καλό να έχετε στο μυαλό σας ότι κάθε ασφαλιστική εταιρεία προσφέρει μία ευρεία γκάμα επιλογών, σε διαφορετικές τιμές και με διαφορετικές καλύψεις προκειμένου ο καθένας να έχει την οικονομική δυνατότητα να κάνει το ελάχιστο για την ασφάλεια της κατοικίας του. Δεδομένου βέβαια ότι τα κρούσματα κλοπών δεν παρουσιάζουν πτωτική πορεία ενώ εξωγενείς παράγοντες ουκ ολίγες φορές προκαλούν υλικές ζημιές που απαιτούν επιπλέον έξοδα για την αποκατάστασή τους, αντιμετωπίστε την ασφαλιστική εταιρεία ως έναν κουμπαρά αποταμίευσης που θα σας λύσει τα χέρια τη στιγμή του κινδύνου.

Κάποιες ασφαλιστικές παρέχουν εκπτώσεις σε όσους εκτός από την ασφάλεια κατοικίας, συνάπτουν με την ίδια εταιρεία και ασφάλεια αυτοκινήτου ή υγείας.

3Για πόσο χρόνο ισχύει η ασφάλεια;

Κάθε ασφάλεια κατοικίας είναι ετήσια και ανάλογα με το κόστος της μπορείτε να την εξοφλήσετε σε ευέλικτες δόσεις (συνήθως σε αρκετά υψηλές ασφάλειες). Με το τέλος του χρόνου ο ασφαλιστικός σας πράκτορας θα επικοινωνήσει μαζί σας για την ανανέωση της ασφάλειας η τιμή της οποίας συνήθως και με μικρές μεταβολές παραμένει σταθερή.

Ωστόσο, μπορείτε κάθε χρόνο να επανεξετάσετε τις ανάγκες σας και να αναβαθμίσετε την ασφάλεια σας συμπεριλαμβάνοντας και προϋποθέσεις που την περασμένη χρονιά είχατε εξαιρέσει. Κάθε χρονιά άλλωστε προκύπτουν και καινούριες ανάγκες.

4Έχει σημασία αν διαμένω μόνιμα στην κατοικία ή αν είναι εξοχική;

Για τις μόνιμες κατοικίες δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Ωστόσο όσον αφορά στις εξοχικές κατοικίες οι όροι των ασφαλειών παρουσιάζουν διαφοροποιήσεις από εταιρεία σε εταιρεία. Π.χ. υπάρχουν ασφαλιστικές που αναλαμβάνουν την ασφάλεια της εξοχικής κατοικίας μόνο αν έχετε ασφαλίσει μαζί τους και τη μόνιμη κατοικία, άλλες δεν αναλαμβάνουν καθόλου ενώ άλλες ενδέχεται να ζητήσουν περισσότερα ασφάλιστρα ή εγγυήσεις προκειμένου να προχωρήσουν τις διαδικασίες.

Μία εξοχική κατοικία που παραμένει κλειστή για μεγάλο χρονικό διάστημα και άρα περισσότερο απροστάτευτη από τη μόνιμη κατοικία, είναι λογικό να τίθεται σε διαφορετικούς ασφαλιστικούς όρους.

5Υπάρχει μήπως περίπτωση να μην αποζημιωθώ;

Εφόσον έχετε φροντίσει να προβείτε σε ασφάλεια με μία αξιόπιστη εταιρεία δεν υπάρχει περίπτωση να μην αποζημιωθείτε, σύμφωνα πάντα με τους όρους του συμβολαίου σας.

Αφού λοιπόν συνυπολογίσετε όλους τους παράγοντες που σας ωθούν να προβείτε στην ασφάλεια της κατοικίας σας, θα ήταν σκόπιμο να αναζητήσετε την καλύτερη ασφαλιστική εταιρεία, μία εταιρεία που έχει σταθερή πορεία στην αγορά και μπορεί να σας προσφέρει τη βεβαιότητα ότι και οι όροι σας θα τηρηθούν και την αποζημίωσή σας θα λάβετε σε περίπτωση κινδύνου.

6Πόσο διαρκεί το ασφαλιστήριο συμβόλαιο μου;

Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια πυρκαγιάς έχουν ετήσια διάρκεια. Στη λήξη του συμβολαίου σας, γίνεται από την Εταιρία αυτόματη ανανέωση της ασφάλισής σας, εκτός εάν ειδοποιήσετε γραπτά πριν από τη λήξη, ότι επιθυμείτε την μη ανανέωσή της.

7Τι πρέπει να κάνω σε περίπτωση ζημιάς;

Να αναγγείλετε τη ζημιά τηλεφωνικά στον αρμόδιο Τομέα Ζημιών της εταιρίας σας μέσω του τηλεφωνικού της κέντρου ή να απευθυνθείτε στο γραφείο μας.

8 Πώς μπορώ να ανανεώσω το συμβόλαιο μου;

Το συμβόλαιο σας ανανεώνεται αυτόματα από το γραφείο μας, εφόσον δεν έχουμε διαφορετική ειδοποίηση από εσάς ή δεν υπάρχει ανεξόφλητο υπόλοιπο Ασφαλίστρων.

9Μπορώ να ασφαλίσω την κατοικία μου από τον κίνδυνο του Σεισμού;

Ναι μπορείτε, εφόσον η οικοδομή είναι αντισεισμική (αντισεισμικές θεωρούνται κατά κανόνα οι οικοδομές που έχουν κτιστεί με νόμιμη οικοδομική άδεια και σε χρονική περίοδο που υπήρχε υποχρέωση εφαρμογής αντισεισμικού κανονισμού, ήτοι από το 1960 και έπειτα), δεν έχει υποστεί ζημιές από προηγούμενο σεισμό ή αν έχει υποστεί ζημιές οι ζημιές αυτές έχουν επισκευαστεί σύμφωνα με τους σχετικούς Πολεοδομικούς Κανονισμούς.

10Μπορώ να ασφαλίσω μόνο το περιεχόμενο του σπιτιού μου ανεξάρτητα από την οικοδομή;

Ναι μπορείτε να ασφαλίσετε είτε μόνο το περιεχόμενο, είτε μόνο την οικοδομή, ή και τα δύο μαζί.

11Οι κοινόχρηστοι & βοηθητικοί χώροι (ασανσέρ, αποθήκες, γκαράζ) μπορούν να ασφαλιστούν;
 • Σε περίπτωση μονοκατοικίας, κοινόχρηστοι χώροι δεν νοούνται, ενώ εάν επιθυμείτε να ασφαλίσετε βοηθητικούς χώρους, θα πρέπει να τους αναφέρετε αναλυτικά στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο και να ορίσετε ασφαλιζόμενο κεφάλαιο για αυτούς.
 • Σε περίπτωση διαμερίσματος, η αναλογία του διαμερίσματός σας στους κοινόχρηστους και κοινόκτητους χώρους περιλαμβάνεται στην αξία που δηλώνετε και ασφαλίζεται τελικά ανά τετραγωνικό και επομένως καλύπτονται. Για να ασφαλιστούν βοηθητικοί χώροι, όπως υπόγεια αποθήκη και θέση γκαράζ, θα πρέπει να τους αναφέρετε στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο και να ορίσετε ξεχωριστό – ιδιαίτερο ασφαλιζόμενο κεφάλαιο για αυτούς.
 • Το σύνολο των κοινοχρήστων και των κοινόκτητων χώρων (περιλαμβανομένου του ανελκυστήρα) μιας πολυκατοικίας, μπορεί να ασφαλιστεί με Αίτηση ασφάλισης από τον Διαχειριστή.
12Σε περίπτωση που αγοράσω αντικείμενα σημαντικής αξίας, πρέπει να το δηλώσω στην εταιρία;

Ναι, εάν η αξία τους υπερβαίνει κατά αντικείμενο συγκεκριμένα ποσά ανά εταιρεία.

13Υπάρχει κάποιο πρόγραμμα ειδικά για τις πολυτελείς κατοικίες, εξασφαλίζοντας με από όλους τους πιθανούς κινδύνους;

Ναι, υπάρχουν προγράμματα κατά παντός κινδύνου, που ασφαλίζουν τις κατοικίες υψηλών προδιαγραφών τόσο ως προς την κατασκευαστική τους αξία όσο και ως προς το περιεχόμενο από όλες τις πιθανές και τυχαίες ζημιές

Θέλεις να μειώσεις το λογαριασμό του ρεύματος σου;

Με ενδιαφέρει